Skip navigation

Wingate anaerob teszt

Laboratóriumi eszközök segítségével alkalmazható az anaerob kapacitás mérésének nem invaziv módja, a gyakran használt Wingate anaerob teszt, amelyet az 1970-es években, Izraelben, a Wingate intézetben fejlesztettek ki. A felmérés során a vizsgált személy lábával, maximális frekvenciával hajt egy kerékpárt (3. ábra) miközben állandó nagyságú szubmaximális (a maximális teljesítőképesség 80 - 90% -a) ellenállást próbál leküzdeni harminc másodpercen keresztül. A próba azon a feltevésen alapul, hogy az anaerob teljesítmény nem a centrális (szív, tüdő), hanem a perifériás, lokális jellemzők függvénye, ennek értelmében vizsgálja valamely izomcsoport szubmaximális munkavégző képességét. Az ilyen jellegű fizikai terhelésben a teljesítményt behatároló tényező nem az oxigénszállító rendszer, hanem a lokális anyagcsere, amelynek az anaerob forrásból rendelkezésre álló kémiai energiát kell mechanikai energiává átalakítani (Mészáros 1990). Felméri, hogy az izomzat mekkora mechanikai teljesítményt tud nyújtani viszonylag rövid idő alatt. Ezáltal alkalmazható a sportolók teljesítményének mérésére, értékelésére és a fejlődés mértékének ellenőrzésére.

Mérési protokoll:

  1. A mérés első lépéseként a kerékpárhoz csatlakoztatott számítógépes programba be kell írni a vizsgált személy testtömegét.
  2. A szoftver ebből kalkulálja az ellenállást, amelynek megfelelő súlyt (75g/testtömeg kg) kell a kerékpár első kereke fölé elhelyezni, a mágneses emelő segítségével.
  3. A tesztalany fokozatosan kezdi tekerni a kerékpárt, majd miután elérte a 90-es fordulatszámot, amely a digitális kijelzőn megfigyelhető, a súly ráesik az első kerékre és ettől a pillanattól számítva kell 30 másodpercig maximális erővel tekerni.

A 30 másodpercig tartó maximális erőkifejtésből meghatározható a maximális anaerob kapacitás, amelyet általában két értékkel jellemezhetünk: csúcsteljesítménnyel és az átlagos teljesítménnyel.

  • A csúcsteljesítmény: öt másodperces idő intervallumokra bontott munkavégzés bármelyikében jelentkező, a többi szakaszét meghaladó teljesítmény leadás. Ennek értéke valószínűsíti az alaktacid, foszfátokkal megszerezhető energiakészletet.
  • Az átlagos teljesítmény: kiszámítható a 30 másodperc alatt folyamatosan mért fordulatszám alapján számított pillanatnyi teljesítmények átlagaként, mely a bruttó anaerob kapacitást jellemzi.

A szoftver a teszt során folyamatosan rögzíti az adatokat, majd analizálást követően grafikusan ábrázolja az eredményeket.

 

3. ábra