Skip navigation

Egészségi állapot

A kutatások eredményei szerint a versenysport kedvezően befolyásolja sportolók egészségét, pozitív hatásai akár a későbbi életévekben is tetten érhetőek. Silva, Andersen, Aires, Mota, Oliveira és Ribeiro (2013) vizsgálatának eredményei szerint a klubokban való versenysportolás fejleszti legjobban a terhelhetőséget, fittséget, egyéb szervezett vagy nem szervezett versenysportban való részvétellel összehasonlítva. A fittség mellett, a versenysport csontsűrűségre gyakorolt kedvező hatását is igazolták, mely még a sportolók 75 éves korában is kimutatató volt Nilsson, Ohlsson, Eriksson, Karlsson, Ljunggren és Lorentzon (2008). A magas szintű versenysportolók később is aktívabb és egészségesebb életet élnek nem sportoló egészséges kortársaikkal összehasonlítva (Bäckmand, Kujala, Sarna és Kaprio, 2010).

A versenysport azonban hajlamosíthat sportsérülésekre. Az Unióban évente kb. 4,5 millió 15 éves vagy annál idősebb személyt, kétharmadában férfit, kezelnek sportsérülés diagnózisával. 40 %-uk csapatsportoló labdajátékos, általában labdarúgó (Kisser és Bauer, 2010). Az amerikai egyesült államokbeli középiskolások körében is legtöbben a labdarúgók közül sérültek meg, majd a birkózók és női kosárlabda és labdarúgó játékosok következtek (Darrow, Collins, Yard és Comstock, 2009). Hazánkban is legtöbb sérülés a labdajátékosoknál fordul elő, ezek közül a boka és a térd sérülései a leggyakoribbak.3

A sportolás azonban nemcsak a sportsérülésekre hajlamosít, de a sportártalmak kialakulására is. A folyamatos túlterhelés vagy túledzés hatására kialakuló szöveti sérülések talaján gyulladásos vagy degeneratív elváltozások keletkezhetnek, amelyek pihenés és/vagy adequát kezelés hiányában állandósulnak és a sportágra jellemző mozgásoknak megfelelő testrészeken krónikus panaszokat okoznak, pl. teniszkönyök, ugrótérd, stb. Napjainkban került a figyelem középpontjába egy nem igazán sportágspecifikus sportártalom a krónikus vagy visszatérő derékfájás, mely már egész fiatalon kialakulhat. A felmérések szerint a versenysportban eltöltött évek számának növekedésével együtt nő a derékfájás előfordulása és minden sportágban többször panaszkodtak a sportolók derékfájásra nem sportoló társaikkal összehasonlítva (Hangai, 2010; Schmidt, Zwingenberger, Walther, Reuter, Kasten, Seifert és Stiehler, 2014).)