Skip navigation

A sportágválasztás tudományos szempontjai: biológiai szempontok

Készítette: Dr. Molnár Andor

A rendszeres fizikai aktivitást, a testmozgást, sportolást többféle, - akár egyidejűleg is ható - tényező is motiválhatja. Mozgással szeretnénk elérni, fenntartani az ideális, vagy annak vélt testsúlyunkat. Edzéssel a testformák is alakíthatóak, ezáltal elérhetünk egy magunknak, illetve másoknak is tetsző testalakot. Célunk lehet, hogy az öregedés jelei minél később jelentkezzenek, illetve lassuljon az öregedés folyamata. Fizikai aktivitás által szeretnénk megőrizni fittségünket, egészségünket, illetve megelőzni számos betegség kialakulását. A testmozgást terápiás céllal akár már létező egészségügyi problémák kezelésére is használhatjuk. Vagy sportolás közben egyszerűen jó együtt tölteni az időt a baráti körünkkel.

Nem utolsó sorban az is gyakran előfordul, hogy az élsportban szeretne valaki elismertséget elérni, esetleg anyagi biztonságot szerezni. Ahhoz viszont, hogy egy adott sportágban sikeresek lehessünk, megfelelően kell sportágat, csapatjátékok esetén posztot választanunk. A választásban nagy felelőssége lehet a testnevelő tanárnak, hogy milyen sportágat javasol számunkra. Csapatsportoknál az edzőn is múlik, hogy milyen poszton játszhatunk.

A sportág- vagy posztválasztás során számos pszichológia tényezőt figyelembe lehet venni. Részletesebben lásd: A sport és a testedzés pszichológiája - szemelvények a sportpszichológiából. Ezek mellett olyan biológia szempontok is befolyásolhatják a választást, mint a genetikai adottságok. Az emberi szervezetben számos olyan génváltozatot ki lehet mutatni, amelyek a sportteljesítménnyel összefüggésbe hozhatóak, illetve testedzés hatására megváltozik az aktivitásuk, expressziójuk. Részletesebben lásd: Sportgenomika.

Az emberi test alkati tulajdonságainak és az egyes sportágakkal összefüggő testi adottságok, tulajdonságok elemzésével foglalkozik a sportantropológia, sportantropometria tudományága. A nemzetközi színvonalú élsportolók testi adottságait, antropometriai jellemzőit feltérképezve tudjuk, hogy milyen testi jellemzők szükségesek a sikeres versenyzéshez az adott sportágban. A sportantropológia, sportantropometria eredményeit a gyermekek sportágválasztásánál, csapatsportokban pedig a posztválasztásnál, valamint a sportiskolások és élsportolók edzési tervének, módszereinek kidolgozásában alkalmazzák. Többek között a következő antropometriai jellemzőket vehetjük számításba a sportág- vagy posztválasztás során: a testmagasság, a testösszetétel vagy a testalkat.