Skip navigation

Tünetei

Az anorexia-val ellentétben, minden tápláltsági állapotban megjelenhet és általában normális testsúllyal jár. A bulimia nervosa gyakran kezdődhet anorexia-val. A betegeknek állandóan az étellel, étkezéssel kapcsolatos gondolatai vannak. Az anorexia nervosa-ban szenvedő betegekkel ellentétben itt nem jellemző a túlzott soványság, ezért nehéz felismerni ezt a típusú evészavart. Nagy mennyiségű étel elfogyasztásával járó falásrohamaik vannak, melyekhez kontrollvesztés érzése párosul. Ezek bűntudatot okoznak, ezért öntisztító, ún. purgációs mechanizumosokhoz, hánytatáshoz, vízhajtáshoz, hashajtáshoz folyamodnak. Így a betegek könnyen megtanulják a kompenzáló viselkedést. Sok beteg örül és megkönnyebbül, mikor felfedezi, hogy bármennyit ehet hízás nélkül. Az ujjakkal történő önhánytatás után gyorsan megtanulják a hasizomzat összeszorításával kiváltható önhánytatást is (Túry, 2005). A bulimia nervosa-nál testképzavar és önértékelési zavar is megfigyelhető (Resch, 2007). Az anorexia-val szemben a bulimia nervosas betegek inkább extrovertált típusúak (Tringer, 2010).

A bulimia-s betegek kezdetben titokban esznek. A túlevés naponta akár többször is felléphet, s akár 50.000 kcal megegyező energiamennyiség bevitele is előfordulhat. Ennek következtében a testsúlycsökkentő manipulációk száma is extrém mértékű lehet, akár 10-20 önhánytatás is előfordulhat naponta. A fogak belső felszínén a gyomorsav hatására zománchiány alakulhat ki. Ezért is jelentős a fogorvosok szerepe a rejtett bulimia felismerésében (Túry, 2005).

A bulimia-s epizódok gyakran előre megtervezettek. A beteg olyan ételeket fogyaszt, amelyeket könnyű lenyelni és utána kihányni. Ezek a táplálékok főképp zsírosak vagy szénhidrát-dúsak, amelyeket különben megtagadna magától. Az étkezések lehetnek rendkívül gyorsak, de a betegek akár csipegethetnek is, így „elhúzva" a táplálkozással töltött időt akár több órán keresztül (Túry, 2005).

A bulimia nervosa súlyosabb formája a multi-impulzív bulimia nervosa, ami a bulimia nervosa-t kísérő impulzuskontroll-zavarok együttesét jelenti. Ebben az esetben az étkezési zavar mellett gyakori az alkoholizmus, a kábítószer fogyasztás, a szexuális partner gyakori váltogatása, az önagresszió, a kleptománia, az öngyilkossági kísérletek és egyéb deviáns viselkedésformák (Túry és Szabó, 2000). Ezen viselkedésformák kontrollvesztés érzésével társulnak. A multiimpulzív multi-impulzív bulimia nervosa-ban szenvedő betegekre jellemző a depresszió és intenzív düh érzése, akár kontrollált viselkedésük alatt is (Lacey és Evans, 1986).