Skip navigation

További vizsgálatok

Az említett kérdőíves vizsgálatok önmagukbannem alkalmasak a táplálkozás- és testképzavarok konkrét megállapításukra, de figyelemfelhívásra alkalmasak. A paciensek, mivel gyakran titkolni akarják problémájukat, szándékosan hamis válaszokat is adhatnak. A kérdőívek kitöltése után, a táplálkozási zavar gyanújának felfedezését követően célszerű további vizsgálatokat végezni. Tanácsos szakorvoshoz fordulni, aki antropometria vizsgálatok (testösszetétel mérés, testzsír- és izomtömeg mérése), csontsűrűség-vizsgálat, illetve vérvétel és különböző hormonális vizsgálatok (ionok, vesefunkció, májfunkció, vasháztartás, vérzsír, csontanyagcsere indikátorok, gyulladásos markerek, ghrelin, leptin, inzulin, orexin, nemi hormonok és pajzsmirigy-hormonok) mellett fizikális vizsgálatokat, illetve EKG és hasi ultrahang vizsgálatot is végez. Érdemes a táplálkozási zavarok egyéb jeleit is vizsgálni: fogzománc vizsgálat, nyelőcső deformitás.

További pszichológiai tesztek elvégzése és a családi háttér, a baráti kör, a társas kapcsolatok feltérképezése után pontosabb diagnózist tud felállítani a szakember. Érdemes arra is odafigyelni, hogy a beteg látogat-e ún. Pro-Ana, illetve Pro-Mia weboldalakat, mert a kezelés menetét és célját befolyásolhatják (Török és Pászthy, 2008). Világszerte ugyanis a serdülő lányok közel kétharmada keres az interneten egészséggel kapcsolatos információt, 50%-uk testsúly csökkentő módszerek miatt lép föl a világhálóra és 26%-uk valamilyen evészavarral kapcsolatos oldalt keres fel (Dohnt, 2006). Egyre népszerűbbek a fiatalok körében azok a weboldalak, amelyeken evészavarban szenvedők oszthatják meg véleményeiket és tanácsaikat egymással. 2006 nyarán hozták létre az első magyar Pro-Ana site-ot, amelyek száma azóta dinamikusan növekedett (Török és Pászthy, 2008).

A Pro-Ana oldalt látogató serdülő lányok szerint az anorexia nervosa nem betegség, hanem a megfelelő alak elérésének egyik módja. Fórumokon osztják meg egymással tanácsaikat, hogyan titkolják el étkezési szokásaikat a hozzátartozók elől, mit kell mondani az orvosnak a vizsgálatok során. Bíztatják egymást az áhított súly elérésére. Képeket és videókat töltenek fel csontsoványra fogyott lányokról, modellekről vagy elrettentés képpen túlsúlyos nőkről. „Hasznos" ötletekkel látják el egymást, hogyan tudják végrehajtani a purgációs mechanizmusokat.

Az evészavar egyik árulkodó jele lehet, hogy a gyerek egyre jobban elszigetelődik családjától. Az említett website-ok rendszeres látogatásával a kamasz lányok az internetes közösséghez érzik magukat közelebb és az ott elhangzott vélemények válnak valósabbá. (Gavin és mtsai, 2008).

Megjelentek olyan internetes fórumok is, amelyek a gyógyulást segítik. Ezeket a honlapokat szülők és a szakterületen jártas szakemberek szerkesztik, akik az evészavarban szenvedő látogatóknak és hozzátartozóaknak nyújtanak segítséget (Török és Pászthy, 2008). A Pro-Ana, illetve Pro-Mia weboldalak látogatási gyakoriságát később, a terápiák alkalmával is figyelembe kell venni.