Skip navigation

Testmagasság, mint a sportágválasztás biológiai szempontja

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a lovassportokban, a kerékpársportban akadályozó tényező lehet a nagyobb testmagasság, ezzel szemben előnyt jelent a magasugrásban, a kosár- kézi- és röplabdában, ellenben például.

A posztokat illetően például labdarúgásban a sikeres irányítójátékosok alacsonyabb, jól cselező labdarúgók, akik esetében a test tömegközéppontja is alacsonyabban van, ezért fordulékonyabbak, viszont a hátvédek (és a csatárok közül is jó páran) általában náluk magasabb fejelőjátékosok.

 

Forrás: www.fcbarcelona.com

Kézilabdában, kosárlabdában is ismertek a csapatátlagnál alacsonyabb irányítók. A gyerekek sportágválasztását számos olyan módszer megkönnyítheti, amelyekkel viszonylag nagy pontossággal becsülhető a felnőttkori testmagasságuk, az utánpótlás nevelésénél is jó lenne tudni, hogy a fiatal felnőttkori testmagassága mekkora lesz. Magyar fiatalokra vonatkoztatva Mészáros és Mohácsi dolgozott ki termetbecslő eljárást, amely néhány testméret (testmagasság, testsúly, vállszélesség, alkarkerület, kézkerület) és az életkor ismeretén alapszik. Ezzel a módszerrel 385 vizsgált gyermek 90 %-ánál a felnőttkori termetet ± 3 cm pontossággal lehet becsülni. Az eltérés nem csupán módszerbeli hibára vezethető vissza, hanem arra is, hogy az egyének növekedési sebességében nagy különbségek lehetnek. Mészáros és Mohácsi termetbecslő eljárásának részletes ismertetése megtalálható Mészáros János A gyermeksport biológiai alapjai című kötetében [1].