Skip navigation

POLAR

A Polar alapvető filozófiája, hogy a kívánt eredmény nem a gyorsabb, hosszabb vagy éppen keményebb edzések révén érhető el, hanem az edzés intenzitásának hatékony, átgondolt, cél - orientált megválasztásával, illetve az edzésterhelés személyre szabásával.

A csapatsportokban is nagy segítség a Polar Team System rendszer, hiszen 10 vagy akár több alany egyidejű pulzusmérését teszi lehetővé akár 24 órán át. Minden adatot a pulzusmérő pántban elhelyezett memóriába mentve tárol, így adva lehetőséget az óra nélküli viseletre, a későbbi adatbevitelre, valamint a „terepen" (nem labor körülmények között) végzett vizsgálatokra. Minden pánt 5 másodperces mintavételezéssel képes egy folyamatos pulzusgörbét adni a mért időszakról (2. ábra). Az eredményeket később a dokkoló és adatkábel segítségével számítógépre áthelyezve, a Polar Team Systemhez tartozó szoftverrel jeleníthetjük meg. (Glazer, 2010)

A Polar fontos alkalmazási lehetősége az Own Zone teszt, mely képes meghatározni az aerob edzésekhez szükséges személyes edzészónát. Az OwnZone (SajátZóna) meghatározás az edzés bemelegítő fázisában történik, és 1-5 percet vesz igénybe. Az intenzitási zóna meghatározásához kezdjük az edzést lassan, alacsony intenzitással. Folyamatosan emeljük az intenzitást (pulzusszámot) lépésről-lépésre. Az OwnZone használatával ez edzéseinket eredményesebbé és élvezetesebbé tehetjük, valamint minden edzés alkalmával a pillanatnyi fizikai - pszichikai kondícionális állapotunknak megfelelően határozhatjuk meg az optimális terhelhetőség mértékét. Nem kell számolgatnunk a pulzus-célzónánkat, az óra automatikusan meghatározza ezt helyettünk. Edzésnapló vezetésére is alkalmas a software. (1. ábra)

1.ábra: Személyre szabott POLAR edzésnapló

2.ábra: Edzésterhelés ábrázolása pulzusgörbével

Bővebb információ: http://www.polar.com/hu