Skip navigation

Izomdiszmorfia - Inverz anorexia

Az izomdiszmorfia és az anorexia nervosa közös jellemzője a testképzavar. Ez a két zavar ellentétes irányú. Az anorexia nervosa-hoz képest az izomdiszmorfia fordított (inverz) testképzavart jelent. Az izomdiszmorfia alapja az atlétaideál, ami ellentéte a női karcsúságideálnak. A kórképre a túlzott edzés, szenvedélyszerű testépítés, tévesen megítélt külső és az izmos test utáni sóvárgás jellemző. A betegek jól felépített izomzatú testük ellenére soványnak, szikárnak, vékonynak, jelentéktelennek tartják magukat. Folyamatosan a nagyobb testtömegre és testméretekre törekednek. Ennek érdekében napi rendszerességgel órákat töltenek testépítéssel. Ha valami megakadályozza őket a napi „rituálé" végrehajtásában idegesek és szorongóak lesznek. A betegek felismerhetők arról is, hogy nyáron, nagy melegben is hosszú ujjú pulóverben járnak, mert szégyellik testüket, nem szeretik mutogatni magukat (Túry és Szabó, 2000). Így leginkább a testdiszmorfiás zavarokhoz sorolható ez a kór (Pope és mtsai, 1997). Egy 2001-es felmérése szerint hazánkban a testépítő férfiak körében 4,3%-os arányban fedezhető fel az izomdiszmorfia (Túry és mtsai, 2001).

Az izomdiszmorfia kiemelt veszélye a testépítő hormonok, anabolikus szteroidok szedése miatti komplikációkban van: a hangulati változásoktól kezdve a csontok elmeszesedéséig sok tünetet leírtak (Túry, 2001).

Az anorexia nervosa és az inverz anorexia nervosa összehasonlítását tartalmazza az 5. táblázat.

5. táblázat: Az anorexia nervosa és az inverz anorexia nervosa összehasonlítása (Forrás: Túry, 2001. 37.)

Anorexia nervosa Inverz anorexia nervosa
nők körében gyakoribb férfiakra jellemző
veszélyes testsúly hiány, soványság súlytöbblet, igen izmos testalkat
félelem az elhízástól (súlyfóbia) félelem a soványságtól (soványságfóbia)
testképzavar a karcsúság ideál jegyében (kövérnek tartják magukat) testképzavar az atlétaideál jegyében (soványnak tartják magukat)
demonstratív viselkedés rejtőzködő viselkedés
hashajtó-, fogyasztószer-abúzus anabolikusszteroid-abúzus

Az étkezési zavarok jelentkezhetnek már a gyermekkorban is. Az alábbi gyermekkori evészavarok nagyon veszélyesek, mivel nehéz felismerni őket, viszont a fejlődő szervezet nem kapja meg a számára megfelelő mennyiségű és minőségű ételeket, vitaminokat és ásványi anyagokat.