Skip navigation

Maximális pulzus (HRmax)

Az egy perc alatti maximális szívösszehúzódások számát jelenti maximális terhelés alatt. A maximális pulzus elérése igen magas fizikai terheléssel jár.

A maximális pulzus meghatározására számolásos, becslő vagy méréses módszert javasolnak.

  • Számolásos módszer
  1. 220 - életkor („Ököl-szabály")(Cooper, 1990)
  2. 205 - életkor fele +5 ha nő és +5 ha elit atléta (Parker, 1998)
  3. 210 - életkor fele - a testsúly 10%-a kg-ban +4 ha férfi (Életkort, nemet, testsúlyt veszi alapul)
  4. 217 - (0,85xéletkor), mínusz 3 ha elit atléta, plusz 2 ha 50 év körüli elit atléta, plusz 4 ha 55 év feletti elit atléta (Miller formula)
  5. Tanaka módszer
  • Méréses módszer

A számolásos módszerek általában nem adnak teljesen pontos eredményt, mivel nem képesek a sportoló egyedi sajátosságait figyelembe venni. A max. pulzus pontosabb meghatározására a maximális terheléssel elért pulzus megmérése ad lehetőséget. A maximális terhelést többféle mozgásformával is elérhetjük.

Futás
Alaposan melegítsünk be, és igyunk sok folyadékot edzés előtt. Ha van pulzusmérőnk, azt vegyük fel. Keressünk egy hosszan, enyhén emelkedő, lehetőleg egyenes utat vagy ösvényt. Fussunk felfelé kemény tempóban 2-3 percig, majd lassan kocogjunk vissza az emelkedő aljára. Még kétszer ismételjük meg a gyors felfelé és lassú lefelé futást úgy, hogy egyre erősebb tempóban fussunk felfelé. Az utolsó alkalommal igyekezzünk minden energiánkat megfeszítve olyan gyorsan futni, ahogy csak tudunk. Az utolsó felfelé futás során, illetve megálláskor mért pulzusértékek közül a legmagasabb lesz a maximális pulzus értékünk.

Úszás
Bemelegítés után ússzunk 2x200 m gyorsot, 15 másodperc pihenővel, maximális erőbedobással. Gyengébb úszók tenyérellenállást is használhatnak. A második 200 m utáni pulzust azonnal megállás után mérjük meg.

Közvetlenül a terhelés után 10-20 mp közötti mérésből érdemes kiszámolni az egy perces pulzust. Nyugalmi pulzus mérése esetén a nagyobb pontosság miatt 30-60 mp-et is végigszámolhatunk.

Itt jegyezhető meg, hogy a maximális pulzus, futás, úszás és kerékpározás esetén eltér egymástól! A futós max. pulzusból ötöt levonva kaphatjuk a kerékpáros és tízet levonva az úszós max. pulzus becslését.(3.)