Skip navigation

A beruházási döntések jellemzői

Beruházás alatt a hosszú élettartamú eszközökkel kapcsolatos tőkekiadásokat értünk. A beruházás olyan gazdasági tevékenység, melynek hasznai csak a jövőben fognak jelentkezni, és nem közvetlenül térülnek meg. A beruházások irányulhatnak tárgyi eszközök megszerzésére (pl. egy sportszergyártó vállalatnál új gyártósor beszerzése) és lehetnek immateriális beruházások (ilyen pl. a kutatás-fejlesztési tevékenység). (A pénzügyi eszközök megszerzésére irányuló döntéseket az előbbiektől való megkülönböztetés céljával befektetéseknek szoktuk nevezni.) A vállalkozások többféle célt szem előtt tartva dönthetnek a beruházások végrehajtásáról:

  • létesítő beruházás: a vállalkozás alapítása esetén a tevékenység megkezdéséhez szükségek eszközök megszerzése;
  • pótló beruházás: a meglevő termelési/szolgáltatási kapacitás fenntartása érdekében az elhasználódott vagy elavult berendezést ki kell cserélni, de célozhat költségcsökkentést is;
  • bővítő beruházás: a bevételek növelése érdekében a termelésnövekedés műszaki- technikai feltételeit biztosítja;
  • diverzifikációs célú beruházás: a vállalkozás kilép az addigi tevékenységi köréből új tevékenység, új termék/szolgáltatás, új piac irányában;
  • egyéb beruházás: természetesen más okok is szolgálhatnak beruházások alapjául, például a megváltozott jogszabályoknak vagy környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés igénye.

Példa:
Pótló beruházás lehet pl. egy edzőteremben a nagy értékű, de már elhasználódott gépek pótlása, bővítő beruházás egy újabb edzőterem kialakítása és berendezése, diverzifikációs célú beruházás pl. teniszpálya kiépítése az edzőtermek mellé.