Skip navigation

A beruházások közös jellemzői

Beruházásról dönteni nagy felelősséggel járó munka, amely gondos mérlegelést igényel. A beruházások közös jellemzőit az alábbiakban foglalhatjuk össze:

  • jelentős pénzkiadással járnak;
  • a beruházás révén képződő hozamok időben később jelentkeznek és teljes bizonyossággal nem ismertek (ez kockázatot jelent!);
  • hosszú időre meghatározzák a cég műszaki-technológiai jellemzőit, gazdasági és pénzügyi helyzetét;
  • a rossz beruházási döntések sok esetben visszafordíthatatlanok, vagy csak tetemes költségekkel korrigálhatók.

A beruházási javaslatok elemzésére többféle döntési helyzetben lehet szükség. A legalapvetőbb beruházási probléma, hogy érdemes-e megvalósítani egy adott beruházást. Azokat a beruházási javaslatokat kell elfogadni, amelyek alkalmasak arra, hogy növeljék a vállalkozás értékét.

Egy következő döntési helyzetben azt kell mérlegelni, hogy több azonos célt szolgáló beruházási alternatívát kell megvizsgálni. Ilyenkor valamilyen elfogadható kritérium alapján kell a legkedvezőbbet kiválasztani.

A harmadik döntési szituációban több ígéretes párhuzamosan megvalósítható beruházási javaslatunk van, azonban nem áll rendelkezésünkre annyi tőke, amennyi az összes egyidejű kivitelezéséhez szükségeltetne. Ilyen esetben feladatunk az, hogy a megvalósításra kerülő beruházások optimális kombinációját határozzuk meg.

Végül az is elképzelhető, hogy a döntéshozónak arról kell határoznia, hogy meddig érdemes egy beruházást változatlan formában üzemeltetni, és mikorra kell a pótlást időzíteni. A fenti döntési problémák megoldásához szolgáltatnak eszközt a beruházás gazdaságossági számítások.