Skip navigation

Az üzleti terv tipikus hibái

Természetesen számos különböző területen lehet hibákat véteni az üzleti terv elkészítése során. Ezek közül kiemelhető néhány olyan típushiba, amelyek ismétlődő jelleggel visszaköszönnek az elkészített anyagokban.

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a vállalkozó túlbecsüli az elképzelésében rejlő potenciált. Gyakran előfordul, hogy a terv készítője túlzottan elfogult a termékét, szolgáltatását illetően, így alaptalanul optimista előrejelzést készít. Ha ez még kiegészül ráadásnak olyan tartalmú kifejezésekkel, hogy „a legjobb", „ezt még nem csinálta meg senki", akkor szinte biztos, hogy sikerült elhibáznunk a saját elképzelésünk pozícionálását.

Szintén elemi hiba, ha nem sikerül pontosan meghatározni, hogy az elképzelésünk milyen igényre (problémára) ad választ, illetve a tervben nem sikerül megjeleníteni a vevő szempontjait, különös tekintettel az adott értékkel kapcsolatos ár-érték arányokra.

Komoly tévedés, ha nem történik meg egy alapos versenytárselemzés, (még rosszabb, ha kijelenti, hogy nincs versenytársa), illetve az is ebbe a kategóriába tartozik, ha a vállalkozó alábecsüli a versenytársakat.

A legtöbb hibázási lehetőség a pénzügyi terv esetében tapasztalható. Gyakori hiba a hibás fedezetszámítás, különösen a költségek egy részének figyelmen kívül hagyása. Megjelenhet tévedés a gyenge árpolitikában, vagy a hiteltörlesztések, likviditási tényezők figyelmen kívül hagyásában is. Előfordul, hogy túl rövid időszakra készítik az ületi tervet, így nem válik világossá, hogy a vállalkozás mikortól fog nyereséget termelni. Ilyen esetekben vagy a lelkesedés, vagy a nyereségtermelés időszakáig szükséges anyagi erő fogy el. (Kurtán 2006)

Végül rávilágítanánk, hogy összességében is nehéz eltalálni mind a tartalmi, mind a terjedelmi korlátokat. Szinte lehetetlen tökéletes tervet készíteni, vagy túl felületes, vagy túlságosan részletes. Lehet, hogy egyesek szerint túl nagy figyelmet fordítunk a pénzügyi kérdésekre, míg mások azt mondják, nem kellően kidolgozottak ezek a területek. Próbáljunk a releváns és általunk fontosnak tartott kérdések alapos tárgyalására koncentrálni. Értelemszerűen fokozott figyelmet kell fordítani az igényes megjelenítésekre és a helyesírásra. Persze itt is a mértéktartás a jó választás, a túlzottan hivalkodó külalak az olvasóban felvetheti a gyanút, hogy a terv készítője a szakmai hiányosságokat próbálja így elrejteni.