Skip navigation

A vállalkozás a potenciális hitelnyújtó számára készít tervet

Alapszabály, hogy amennyiben ez a vállalkozás valamely hitelintézet számára készít tervet, akkor főként a vállalkozás fenntarthatóságára és annak fedezetére érdemes kitérni.

A hitelintézetek részére készített terv esetén figyelmet kell fordítani a fejlesztési tőkeszükséglet bemutatására, valamint a rendes működésből eredő tőkeszükséglet meghatározására. Nem szabad elfelejteni, hogy a bank számára alapjaiban véve a vállalkozás által mellékletként benyújtott üzleti terv egy meggyőzési dokumentumként funkcionál, amely végső célja a potenciális finanszírozó biztonságérzetének fokozása. Továbbá a bank - pénzügyi szemüvegen keresztül - természetesen a pénzügyi részekre fordít figyelmet. Gyakorlatilag a többi része a tervnek szinte teljesen irreleváns, elegendő csak a pénzügyi részt meglapozó és igazoló tényezőkre kitérni. Ilyenkor tehát szinte minden figyelmünket a pénzügyekre fordítjuk, különös tekintettel a forrásigényre, a jövedelemtermelő képességre és a cash-flow tervre.

Mivel a bankok a hitelnyújtás feltételeként megkövetelik az üzleti terv készítését, a gyakorlatban erre a célra írják a legtöbbet. Fontos rávilágítani, hogy ebben az esetben általában az adott bank által megkövetelt üzleti terv sémában szükséges bemutatni az elképzeléseket. Továbbá az üzleti terv mellett a bankok további adatszolgáltatásra, saját szempontjaik szerint összeállított kérdőívek kitöltésére is kérhetik a vállalkozást. Praktikus javaslat a kisvállalkozó részére: minél előbb tájékozódjon az elvárásokról és feltételekről a számlavezető bankjánál. (Mielőtt esetleg más formai elvárásoknak megfelelő üzleti tervet készít.)