Skip navigation

Az alapítással kapcsolatos kérdések

 A vállalkozások indításához még elengedhetetlen az erőforrás-szükségletek feltérképezése, és annak elemzése, hogy a leendő vállalkozó rendelkezik-e ezekkel. Elöljáróban megjegyeznénk, hogy a tevékenység tényleges megkezdése és a szükséges szervezet létrehozása - bár szorosan kapcsolódnak egymáshoz - két különböző dolog. A vállalkozás megalapítása, azaz a jogszabályi keretek által engedélyezett szervezeti kiépítése egy adminisztratív lépéssorozat, míg a konkrét tevékenység megkezdése (a vállalkozás elindítása) pedig üzleti döntések sorozata. Két sarkalatos pontot feltétlenül szükséges tisztáznunk a konkrét kérdések tárgyalása előtt:

  • Mivel hazánkban értelemszerűen kizárólag szervezett keretek között lehet vállalkozást folytatni, így a cég létrehozásának szükségképp meg kell előznie az üzleti tevékenység megkezdését.
  • Másrészt arra felhívnánk a figyelmet, hogy egy már meglévő, de nem működő cég egyszerű fenntartása is számos költséggel jár.

 A fentiekből már kikövetkeztethető egy praktikus javaslat: rendkívül érdemes odafigyelni, mind a cég megalapításának, mind a tevékenység megkezdésének ütemezésére. Ideális esetben a „létrehozás" egy kicsivel előzi meg a tényleges „indulást", így legalább esélyünk lesz arra, hogy a kiadásainkat már az üzleti bevételeinkből is fedezhessük.

Másik oldalról ebben az esetben is hasznos megoldás lehet egy pilot projekt megkezdése, mivel ebben az esetben még a tényleges vállalkozáslapítás előtt „ki tudjuk próbálni" elképzelésünk életképességét, ezzel megspórolva az esetlegesen felesleges alapítási költségeket.