Skip navigation

Az indulás

A vállalkozás megindítása nem más, mint a tényleges vállalkozói tevékenység megkezdése. Ezért ezen a területen a legfontosabb kérdés a sikeres induláshoz szükséges feltételek megteremtése. Számos tényezőn múlhat a sikeres indulás, ebből a továbbiakban néhány kérdést részletesen tárgyalunk a jegyzet különböző fejezeteiben. Néhány alapvető fontosságú területet kiemelnénk, amelyre az indítás során érdemes fokozott figyelmet fordítani:

  • Sikerült-e a megfelelő szervezeti kereteket kialakítani, minden egyes szereplő tisztában van-e a feladataival, továbbá az egyes szervezeti pozíciókban elhelyezkedő emberek rendelkeznek-e az adott feladatok ellátásához szükséges kompetenciákkal?
  • Rendelkezünk-e tényleges piacra lépési stratégiával? Tudjuk, hogy milyen marketing tevékenységet kívánunk folytatni, milyen módon szerezzük meg az első ügyfeleinket?
  • Kidolgoztunk egy számunkra működőképesnek tűnő üzleti modellt? (Hiszünk abban, hogy meg is tudjuk valósítani?)
  • Átgondoltuk a pénzügyeinket, rendelkezünk valamilyen finanszírozási stratégiával? Az induláshoz feltétlenül szükséges pénzügyi erőforrások rendelkezésre állnak?

Amennyiben ezekre a kérdésekre még nem vagyunk képesek megalapozott válaszokat adni, akkor még nem állunk készen a vállalkozás tényleges megkezdésére. Ugyanez fordítva is igaz, ha tudjuk a „jó válaszokat", akkor nincs más dolgunk, mint a kiérlelt elképzeléseinket tettekre váltani.