Skip navigation

A készpénzgazdálkodás: a készpénzgazdálkodás tízparancsolata

  1. Sohase köss hallgatólagos alkut beosztottaddal a számlázás elmaradásáról! Nemcsak azért, mert ez törvényellenes, hanem ezért sem, mert az ő érdeke nem az adócsökkentés, hanem a saját zsebre dolgozás!
  2. Szigorúan válaszd külön a cég pénztárát a családi bevételektől és kiadásoktól!
  3. Senki ne nyúlhasson a pénztárba bizonylat nélkül, akármilyen kifizetésről vagy befizetésről mindig legyen megfelelő írott dokumentumról!
  4. Soha ne tarts nagyobb összeget feleslegesen pénztárban, bármikor érhet kellemetlen meglepetés, betörők jöhetnek vendégségbe!
  5. Soha ne tarts hosszabb ideig nagyobb összeget egyszerű folyószámlán, gondoskodj arról, hogy ezek az összegek kamatozzanak! (Már egyhetes lekötésre is legalább kétszer akkora kamatot lehet kapni, mint a normál folyószámla-kamat!)
  6. Soha ne keverd össze a készpénzt a profittal! A pénztárban vagy a számlán gyakorta jelennek meg nagyobb összegek, amelyek azonban még nem takarnak valódi nyereséget.
  7. Kétszer is gondold meg, mielőtt a nyereséget kiveszed a cégből! Ha visszaforgatod, meglehet, újabb hasznot fial.
  8. Ne sajnáld az időt és a fáradtságot a cég pénzügyi helyzetének rendszeres figyelésére, hetente többször egyeztesd a pénztárat a nyilvántartásokkal, a nyilvántartásokat terveiddel!
  9. Figyeld folyamatosan a cash-flow alakulását, nyereséget termel-e még egyáltalán a vállalkozás!
  10. A felsoroltak betartása esetén is időről-időre fordulj pénzügyi tanácsadóhoz, hogy megtudd, milyen eszközökkel javíthatnád céged pénzgazdálkodását!