Skip navigation

Miről szól az üzleti terv?

Az üzleti tervezés szerepét a következő Byrne-tól származó megfogalmazás szemlélteti igen találóan: „Ha vezetőként eredményes tervkészítés nélkül akarjuk megvalósítani a céljainkat, akkor az olyan, mintha éjszaka világítás nélkül vezetnénk. Elképzelhető, hogy biztonságban megérkezünk, de vakmerőségünkkel jelentős kockázatot vállalunk. És ha mégis sikerül baleset nélkül elérkezünk a rendeltetési helyre, akkor is mindig később érünk oda, mint a terv szerint haladó, felkapcsolt világítással vezető versenytársaink. (...) Ha nem készítünk tervet, akkor az üzleti életünk tele lesz kitérőkkel." (Kurtán 2006, 97. o.).

Alapértelmezésben az üzleti terv olyan alapdokumentum, amely meggyőző indokolást ad arra nézve, hogy a vállalkozás az elkövetkező néhány évben a tervezett termékkel, szolgáltatással, a megcélzott piacon, a vállalkozásban szereplő személyekkel képes nyereségesen működni, felkészülve a várható kockázatok kezelésére. Kissé bővebben is értelmezhetjük magát az üzleti tervezést:

Az üzleti terv készítése tulajdonképpen egy tervezési módszer, amely keretként szolgál a vállalkozás rövid és hosszabb távú stratégiájának kidolgozásához. (Nagy - Szűcs 2004)

Nem szabad ugyanakkor túlmisztifikálni az üzleti terv készítését. Ha valaki tételesen számba veszi, hogy mire lesz szüksége ahhoz, hogy egy vállalkozást elindítson, illetve kísérletet tesz arra, hogy valamilyen előzetes jövedelmezőségi számításokat végezzen, akkor ezzel már elő is állította a saját üzleti tervét. A lényeg minden esetben a tényleges használhatóságon és a vállalkozási tevékenység segítésén van.