Skip navigation

5.1.2. A felvezető

A felvezető szintén rendelkezik érvényes, a foglalkozáson résztvevő terápiás kutyával közös terápiás igazolvánnyal. Az igazolvány (5.2 ábra) csak a közös munkára jogosítja fel a párost.

5.2.ábra. Igazolvány terápiás kutya és felvezetője számára. (Forrás: MATESZE, 2015a)

A felvezető más vizsgázott kutyával (5.3. és 5.4.ábra), illetve a kutya másik felvezetővel (5.4. és 5.5.ábra) csak akkor dolgozhat, ha ebben a párosításban is sikeres vizsgát tesznek)

5.3. ábra. Igazolvány terápiás kutya és felvezetője számára. (Forrás: MATESZE, 2015a)

AAAAAAA

5.4. ábra. Igazolvány terápiás kutya és felvezetője számára. (Forrás: MATESZE, 2015a)

AAAAAAAA

5.5. ábra. Igazolvány terápiás kutya és felvezetője számára. (Forrás: MATESZE, 2015a) http://www.matesze.hu/tanusitvany.html

Feladatai sokrétűek, melyek részben a foglalkozások előkészítése, részben a foglalkozások idején, továbbá a foglalkozások után aktuálisak (7-8. fejezet).

 

Alapvető feladatai közé tartoznak az alábbiak.

- Felelős a kutya egészségi állapotáért, tisztaságáért, általános fizikai és mentális jólétéért a munka ideje alatt és azon kívül is.

- Képviseli a terápiás kutya érdekei a foglalkozások előtt, alatt és után is, kezdve a feladatok tervezésétől, a foglalkozásokon a kivitelezés során, továbbá a foglalkozások után is a kutya pihenőidejében, szükségletek elvégzése során, illetve a kutya munkaidején túl is.

Ehhez irányadóak a MATESZE által rögzített standardok. (MATESZE, 2015b)

http://www.matesze.hu/sparta/doktar/A-segito-kutyak-kikepzeset--atadasat--viselkedeset-erinto-standardok.pdf

- A foglalkozások során irányítja a kutyát.

- Folyamatosan figyeli, szabályozza a kutya motivációs szintjét. Emellett figyelemmel követi a stressz esetleges jeleit a kutyán. Ezeket figyelembe véve cselekszik annak érdekében, hogy a terápiás kutya motivációját optimális szinten tartsa, illetve a stresszhelyzetet megszüntesse (MATESZE, 2015e).

- Az általa képviselt szervezet és az alkalmazó intézmény közötti megállapodás rá vonatkozó részeit maradéktalanul betartja.

- A felvezető feladata továbbá, hogy a kutya eszközeit rendben tartsa, azokat a foglalkozások során a zavartalan munkához megfelelő állapotban a résztvevők rendelkezésre bocsájtsa.

- A kutya után maradó esetleges szennyeződéseket eltakarítja mind az intézmény területén, mind azon kívül is.

- Mind a célcsoport tagjainak, mind a terápiás kutyának az érdekében egyaránt biztosítja a balesetvédelmet.

- Együttműködik a csoport vezetőjével és a team tagjaival is a tervezés, a kivitelezés és az értékelés során is (7. fejezet).

- Alapszinten (meg)ismeri a célcsoport tagjainak állapotát, igényeit, velük udvarias, türelmes, segítőkész, figyelmes, nyitott és elfogadó.

- A foglalkozások során egyaránt interakcióban van a- csoportvezetővel, a kutyával és a célcsoport tagjaival. A célcsoport tagjai számára segítséget nyújt a csoportvezető instrukciói alapján.