Skip navigation

9.4. Érzékenyítő programok

A NEO Segítőkutya Egyesület hallás-, látás-, mozgássérült előadókból és segítőkutyáikból álló csapata érzékenyítő programjuk során 60 perces rendhagyó speciális tanórákat tart, melynek célja részben a társadalmi szemléletformálás, a fogyatékosok társadalmi integrációjának támogatása; másrészt a gyermekek, fiatalok szociális képességének fejlesztése (9.4.1.-9.4.2.videó).

A program a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségért Közalapítvány és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közreműködésével dolgozták ki.

Alapját a segítőkutyás-gazdák azon gyakorlati tapasztalata adja, hogy az emberek nyitottabban, bátrabban veszik fel a kapcsolatot a sérült személlyel és kutyájával. Fogyatékosságukról a kutya eltereli a figyelmet, a segítőkutya a híd szerepét tölti be a kommunikációs partnerek között.

A tanórákat változatos módszertani repertoárral szervezik, melyekben pl. interaktív és szituációs játékok, kiscsoportban történő megbeszélések, beszélgetések, segédeszközök kipróbálása, közös csapatépítő foglalkozás (pl. paragility pálya), segítőkutya-bemutató, videók vetítése is szerepel. A célközönség az óvodás és az iskolás korosztály. A foglalkozáson a résztvevők megismerkedhetnek a fogyatékossággal élő emberek élethelyzeteivel (segédeszközök használata, akadálymentesítés jelentősége, stb.), láthatják, hogy a segítőkutyák hogyan könnyítik meg ezeket a helyzeteket.

Az érzékenyítő program arra hívja fel a figyelmet, hogy mindannyian közös társadalomban élünk.

A program során végzett kutatás adatai alapján elmondható, hogy a résztvevőknek a fogyatékosokról alkotott véleménye pozitívabb lett az érzékenyítő tréning hatására. A fogyatékos személyek iránti távolságérzet csökkent a foglalkozások hatására, továbbá a programon részvevő gyermekek és fiatalok hozzáállása, attitűdje, toleranciája szintén pozitív irányban változott. (Loványi és Piczkó, 2013; Loványi és Mányik, 2012)

9.4.1. videó. Beszéljünk nyíltan a fogyatékosságról!

(Forrás: https://youtu.be/fcMQIAp5KNw NEO Segítőkutya Egyesület)

 

9.4.2. videó. Érzékenyítő tréning Szeged.

(Forrás: https://youtu.be/pr8zhI6_hcg NEO Segítőkutya Egyesület)