Skip navigation

7.4. Tájékoztató és engedélyek

A foglalkozások megkezdése előtt szükséges a kliensek törvényes képviselőit is tájékoztatni a tevékenységről. Ez a tájékoztatás történhet szóban vagy írásban, illetve megteheti a csoport vezetője vagy a felvezető is. Mindenképpen szükséges ezután tőlük írásos engedélyt kérni arra, hogy a kliensek részt vehessenek a foglalkozásokon. Ebbe a dokumentumba belefoglalható minden olyan elem, amelyet a résztvevők szükségesnek tartanak.

Ez lehet például a fotózásra, videók készítésére vonatkozó engedély, ezek felhasználási köre (pl. a foglalkozást biztosító szervezet vagy a fogadó intézmény honlapján való megjelenés); a törvényes képviselő esetleges tudomása arról, hogy a kliensnek van-e kutyaszőr allergiája, stb.

A terápiás kutya, illetve a többi kliens foglalkozáshoz való jogát biztosíthatja az a kitétel, hogy amennyiben a kliens szándékosan bántja a terápiás kutyát, akkor kizárható a foglalkozásokról.

Az engedély tartalmának meghatározása természetesen az együttműködő tagok joga, de mindenképpen érdemes a fenti elemeket átgondolni a későbbi kellemetlenségek elkerülése és minden résztvevő érdekében.