Skip navigation

Az V. fejezet összefoglalása

Fontos

A rádió eredetileg egy fénynél alacsonyabb frekvenciájú elektromágneses hullámok modulációjával működő, jeltovábbításra használt eszközt jelölt, napjainkban azonban már rádiónak nevezünk minden, csak hangot használó tömegkommunikációs médiumot.

A rádiózás feltalálását Nikola Tesla, Guglielmo Marconi és Alekszandr Popov nevéhez köthetjük. Marconi kapott érte Nobel-díjat, de Tesla beperelte azzal a váddal, hogy ellopta a találmányát – az Amerikai Legfelső Bíróság neki adott igazat. Popov tőlük függetlenül jutott fontos eredményekre.

Az első rádióműsort 1914-ben sugározták a belgiumi Lackenben. A BBC 1922-ben kezdte meg működését. Magyarországon a rendszeres rádiós műsorsugárzás 1925-ben indult meg Budapesten. Világszerte megkezdődött a készülékek ipari szintű előállítása és a találmány gyorsan meghódította a világot.

A magyar történelemben, főképp az ’56-os forradalom alatt meghatározó szerepe volt a Szabad Európa rádiónak. Az Egyesült Államok kormánya a szovjet terjeszkedés feltartóztatása érdekében szerette volna az elnyomásban élőket informálni általa. A magyar nyelvű adás 1950-ben indult, egy hajóról, majd Németországból és Portugáliából sugározták – itthon csak titokban lehetett hallgatni.

Magyarországon a ’80-as évekig a Magyar Rádió volt monopolhelyzetben. A rendszerváltáskor frekvenciamoratóriumot vezettek be, hogy senki ne juthasson indokolatlan előnyhöz, amíg az új szabályozás nincs kidolgozva. Akkor még senki sem gondolta, hogy az első médiatörvényre 1996-ig kell várni. A Danubius, a Juventus és a Tilos Rádió azonban megtalálta a kiskapukat. A médiatörvény elfogadása után már létre letetett hozni „legális” kereskedelmi rádiókat is.

A televíziózás eljárásának kidolgozása és tökéletesítése többek érdeme volt. A BBC 1932-ben kezdte meg kísérleti tévéadásait, melyek 1936-tól váltak rendszeressé. Németországban Telefunken néven indult meg először a rendszeres adás, 1935-ben. 1936-ban a berlini olimpia volt az első nagy televíziós esemény, amely túllépte az ország határait és több országban is közvetítették.

Magyarországon 1957-től van rendszeres tévéadás. 1973-ban elindult Magyar Televízió 2-es csatornája. 1992-ben megkezdte működését a második közszolgálati tv-társaság is, a Duna Televízió – a cél az volt, hogy az adás a műholdas sugárzás révén a határon túli, és a világ különböző pontjain élő magyarokhoz is eljusson. 1997-ben elindult a két nagy kereskedelmi adó, a TV2 és az RTL Klub.

2006-ban elindult a Duna II Autonómia, a későbbi Duna World. 2011-ben létrejött a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, az MTVA. Ezzel radikális változások sora indult el. A következő évek során a Duna nemzeti főadó, az M1 hírcsatorna, az M2 gyermek- és ifjúsági csatorna lett. Elindult az M3 retrocsatorna és az M4 sportcsatorna.