Skip navigation

X.4.7. Korszerű eszközök a művészetben

A Copy Art, a elektrografika és az első generációs multimédia-művészet követőinek tábora a computer-technológiákra való rácsodálkozással párhuzamosan csökken. A digitális világ szülöttei már nem látnak semmi titokzatosat a széteső pixelekben vagy az informatika generálta vizuális jelhalmazokban – mindezt természetesnek veszik. A médiaeszközök és a művészet viszonya mégis egyre inkább összefonódik, de a véletlenszerűségben rejlő lehetőségek kihasználásával szemben egyre inkább a tudatosság válik központi elemmé.

Az alkalmazott grafika művelőinek elsöprő többsége dolgozik számítógépes programokkal, akárcsak a tervezők, dizájnerek, építészek nagy része. De még a hagyományos képgrafika vagy a táblaképfestészet művelői is gyakran nyúlnak a befényképezés, szkennelés, nyomtatás lehetőségeihez a kompozíciós- és színvázlatok elkészítésének stádiumában, kiváltva az olyan hagyományos eszközöket, mint a pauszpapíros átrajzolás vagy négyzetrácsos felnagyítás. Ugyanakkor természetesen olyanok is vannak, akik szándékosan nem használnak ilyen eszközöket, hangsúlyozva a gépi közreműködés nélküli alkotói folyamatok magasabbrendűségét.

A képző- és iparművészet mellett a számítógépes programok, szoftverek alapvető eszköznek számítanak a fotóművészet és a filmművészet területén is. A médiatechnológia fejlődése tehát várhatóan a jövőben is óriási hatással lesz a művészetre.