Skip navigation

V.1.2. A rádió feltalálása

Máig feloldatlan vita, hogy valójában ki is találta fel a rádiót. Többnyire Nikola Teslának tulajdonítják. Mindenesetre elmondható, hogy Nikola Tesla és asszisztense, Guglielmo Marconi, illetve Alekszandr Popov egyaránt fontos eredményeket értek el a rádiózás hajnalán.

Nicola Tesla, Guglielmo Marconi, Alekszandr Popov

(A képek forrása:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Tesla_Sarony.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Guglielmo_Marconi.jpg
http://www.refdag.nl/polopoly_fs/2012_07_18_pkthe2_snipperpopov_1_fc_web_1_661024!image/1939075193.jpg)

 

Marconi Tesla asszisztense volt Amerikában, ahol láthatta Tesla kutatásait és annak eredményeit. Marconi 1901-ben sikeresen bemutatta a rádióhullámok vezeték nélküli sugárzását, 1909-ben fizikai Nobel-díjat kapott. Tesla beperelte, azzal a váddal, hogy Marconi ellopta a találmányát. 1943-ban az Amerikai Legfelső Bíróság hivatalosan is Teslának tulajdonította a rádió feltalálását. A jelentésben az állt, hogy Tesla szabadalmát már 1896-ban (tehát 4 évvel Marconi előtt) bemutatta.

Tudjuk azt is, hogy 1896. március 24-én Alekszandr Sztyepanovics Popov orosz fizikus is sikeres kísérletet hajtott végre, mely során rádiójeleket küldött a pétervári egyetem egyik épületéből a másikba. Ő maga soha nem küzdött a rádió szabadalmáért, de sikeres kísérletei és publikációi kétségkívül útmutatást nyújtottak tudóstársainak.

Az 1910-es években kezdték el a nagyobb hatótávolságú rádiók fejlesztését. Amerikai és angol tudósok 1920-ra kidolgozták a mai rádiók elvén alapuló készüléket, amely emberi hang, és zene továbbítására is alkalmas volt.