Skip navigation

IV.2.2. A mozgókép kezdetei: Laterna magica

A laterna magica (bűvös lámpás) segítségével lehetséges volt rajzolt képeket úgy kivetíteni, hogy azok a mozgás illúzióját keltsék. A modern diavetítő őse volt, egy olajlámpa és egy lencse segítségével üveglapokra festett képeket vetített vászonra.

Elsőként Leone Battista Alberti épített laterna magicát 1437-ben. Ennek képei azonban még nem "mozogtak". Az 1600-as években a laterna magica már megvásárolható volt a jobb londoni optikusoknál.[1]

Szabadalmaztatására csak 1870-ben került sor, a philadelphiai Henry R. Heyl-nek köszönhetően.

 

Egy laterna magica, azaz bűvös lámpás

(A kép forrása: http://www.retroedtech.com/2012/06/laterna-magica-or-magic-latern.html)

 

A 19. századra több vándorló laterna magica-művész is járta Nagy-Britanniát, és bemutatókat rendezett a városokban és falvakban. Némelyik bemutatón „speciális effektusokra” is sor került, üveglapok csúsztatásával és forgatásával mozgóképeket idéztek elő. A gyerekek kedvence a Patkánynyelő volt, melyen patkányok ugráltak egy alvó ember szájába.

A napóleoni háborúk idején egy képsorozat egy brit és egy francia hajó találkozását mutatta be, a végén a francia hajó lángolva elsüllyedt, a hazafias közönség éljenzése közepette.[2]

Bár a 19. században rendkívül népszerűek voltak, a film feltalálása után feledésbe merültek, a néhány fennmaradt lámpásért és képért most versengenek a műgyűjtők.


[1] Kolta Magdolna – Tőry Klára: A fotográfia története. A Digitális Fotó Magazin kiadványa, Digitálfotó Kft., 2007

[2] Wikipédia szócikk: Laterna magica. http://hu.wikipedia.org/wiki/Laterna_magica (letöltés ideje: 2015.01.21.)