Skip navigation

V.2.6. A Magyar Rádió jelene

A Magyar Rádió adóinak hallgatottsága a kereskedelmi adók térhódításával bizonyos mértékig – főleg a fiatalok körében – visszaesett. A fiatal hallgatókat csak a Petőfi Rádió 2007-es megújulásával tudták részben visszacsábítani.

A Magyar Rádió Nonprofit Zrt. (MR) ma Magyarországon működő állami közszolgálati rádióadó. Műsora földfelszíni rádiókészülékkel vagy műholdon és interneten keresztül is hallgatható a nap 24 órájában. Csatornái:

MR1, Kossuth Rádió: a hírek és a közélet csatornája. Itt szól naponta a rádió legnépszerűbb műsora, a Krónika című hírmagazin, amely mindennap délben, 15.00 órakor, 17.30 perctől és 22.00 órakor hallható. A rádió középhullámon, ultrarövidhullámon, rövidhullámon és a Thor 5 (Antenna Hungária digitális multiplex) műholdon is fogható.

MR2, Petőfi Rádió: könnyűzenét és szórakoztató háttérműsorokat közvetít. A magyar rádió leghallgatottabb rádiója. Ultrarövidhullámon, valamint a Thor 5-ös műholdon fogható.

MR3, Bartók Rádió: komolyzenét és irodalmi műveket sugároz. Ultrarövidhullámon és az Eurobird 9A-as műholdon fogható.

MR4, A Nemzetiségi adások csatornája Európában szinte egyedülálló módon minden államalkotó kisebbséget saját anyanyelvén szólít meg; tájékoztat, szórakoztat, kulturális értékeket közvetít és teremt.

MR5, Parlamenti adások. Az élő közvetítés a parlamenti ülésszak ideje alatt hallható. A fennmaradó időben az MR1-Kossuth Rádió FM műsora szólal meg. A parlamenti közvetítések műholdon és interneten egyaránt elérhetők.

MR6, Dankó Rádió: 2012 decemberében indult, magyar nóta, népzene és operett tartalmú csatorna.

A Régió Rádió a régió és a regionális adások összefoglaló műsora volt Győr, Debrecen, Pécs, Miskolc és Szeged központokkal. Műsora 2012. december 21-én szűnt meg.