Skip navigation

V.4.3. Kereskedelmi televíziók Magyarországon

A rendszerváltás után lehetőség nyílt arra, hogy a Magyar Televízión kívül más magyar nyelvű tévécsatornák is megkezdjék a sugárzást, valamint külföldi nagyvállalatok helyi csatornáinak a beindulására.

A 80-as évek végén elkezdődött az MTV (Music Television) Európa kódolatlan sugárzása angolul. 1990-ben elindult Magyarország első két magántelevíziója, az ATV és a Szív TV. 1991-ben megjelent az első külföldi tulajdonban lévő magyar tv-csatorna, az HBO. 1993-ban elindult Magyarország első gyerektévéje, a Cartoon Network, igaz ekkor még angolul. 1994-ben a TV3 is megkezdte adását. 1995-ben megjelent a Top TV, az Antenna 3 (később Msat majd Viasat) és a Budapest TV (nem országosan). A Z+ Televízió, (a későbbi VIVA) 1997-ben, egy évvel az első magyar zenetévé, a Top Tv 1996-os megszűnése után indult, Kovács Ákos Ilyenek voltunk című klipjével.

A TV2 1997. október 4-én kezdte meg adását, két nappal a konkurens RTL Klub indulása előtt, így ez a csatorna volt Magyarország első országos kereskedelmi csatornája.

Az országos kereskedelmi csatornák nagyban hozzájárultak a nézői szokások megváltozásához, ezen keresztül a közszolgálati adók műsorkínálatának átalakításához is. A magyarországi nézők körében is rendkívül népszerűek lettek a külföldön már sikert aratott licenszműsorok (vetélkedők, szórakoztató műsorok, valóságshow-k), így a magyar piac fogyasztási szerkezete egyre inkább megfelel a nemzetközi televíziós piaci tendenciáknak.

Mintegy másodlagos hatásként megjelentek az interaktív elemek a tévénézés során, így például az SMS-szavazásokban való részvétel, a különböző műsorok honlapjainak látogatása, használata.