Skip navigation

III.2.5. A sajtófotó

A lapokat kezdetben, rajzokkal, metszetekkel illusztrálták. A képek nyomtatását ugyanis a megfelelő fotomechanikai eljárás kidolgozása előtt csak grafikai sokszorosítással tudták megoldani. A legjellemzőbb sokszorosítógrafikai eljárás a sajtóban a fametszés volt, melynek során a metsző fadúcra rajzolta a képet, majd a vonalakat meghagyva kivéste az ábrázolt dolog negatívját, amelyről festékkel bevonva sok nyomatot lehetett készíteni.

Amikor az 1800-as évek elején technikailag lehetővé vált a fényképek szerepeltetése az újságokban, új műfaj született: a sajtófotó. Ezzel együtt egy új szakma is létrejött: a fotográfusok egy része a sajtófotókra specializálta magát.

 

Roger Fenton hatalmas felszereléssel járta a hadszíntereket

(Kép forrása: http://en.wikipedia.org/wiki/Roger_Fenton)

 

A fotózsurnalizmus úttörője, az első haditudósító-fényképészek egyike Roger Fenton volt. 1855-ben 360 felvételt készített a krími háborúról (https://www.youtube.com/watch?v=zh6noBCpMxU). Itt készítette el híres, A halál árnyékának völgye című felvételét. Több száz kilogrammos felszerelését (fényérzékeny anyaggal bevont nagy üveglapok, állványok és kamerák) szekéren szállíttatta a hadműveleti területen. A krími háborúból hazatérve a brit királyi család család fotográfusa lett.

A filléres sajtó kialakulásával és robbanásszerű elterjedésével megjelentek az első fotóriporterek, helyszíni tudósítók. Ehhez arra is szükség volt, hogy megjelenjenek a piacon a kisfilmes gépek, melyeket a riportereknek terveztek.