Skip navigation

II.1.6. Bagdikian kettősvilág-elmélete

Ben Haig Bagdikian (1920-) amerikai-örmény újságíró, médiaszakember A média monopólium (1983) című könyve a médiakritika egyik alapművének tekinthető. Ebben, illetve ennek bővített, átdolgozott kiadásában Az új médiamonopólium (2004) című könyvében lerántja a leplet az amerikai médiamonopóliumok praktikáiról és taktikáiról: a fúziók révén egyre több és több médiacég kerül egyre kevesebbek kezébe. Bemutatja, hogy a kereskedelmi médiát milyen behatások érik: milyen célok, érdekek és egyéb tényezők határozzák meg a működését és azt, hogy mi kerül be egy híradásba vagy műsorba.

Bagdikian rámutat: „Korunkban mindenki két világban él. Az egyik a természetes, hús-vér világ, amely a Homo sapiens megjelenése óta körülveszi az embereket.” Ebben a világban az ember végtelenül összetett variációkban, szemtől szemben kerül kapcsolatba más emberi lényekkel, és e találkozások során kialakult ösztönök befolyása alatt áll. „A másik világ, amelyben napjainkban a legtöbb ember él, a tömegmédia világa. Az emberi történelemhez mérve e világ új és szokatlan.”[1] 

Mivel a tömegmédia az „olyan, mintha” érzetét kelti − olyan, mintha ott lennénk a helyszínen, olyan, mintha a saját szemünkkel látnánk az eseményeket − az ember erre a világra is megpróbálja a hús-vér világ szabályait alkalmazni, a jelenségeket ugyanúgy kezelni, mint ha azokat a hús-vér világban tapasztalná. Ez azonban zavarhoz, problémákhoz vezethet.

Ben Haig Bagdikian

(Kép forrása: http://www.investigatingpower.org/journalist/ben-bagdikian/)


[1] Bagdikian, Ben H. : Az új médiamonopólium. Fordította: Müller Ákos. CompLex Kiadó, Budapest, 2012. 11. old.