Skip navigation

III.2.4. Pulitzer, a sajtómágnás

Joseph Pulitzer (eredeti nevén Pulitzer József) magyar származású amerikai újságíró, kiadó és sajtómágnás, a Pulitzer-díj alapítója. Makón született 1847-ben, 17 évesen vándorolt ki Amerikába, ahol az északiak oldalán részt vett a polgárháborúban. Később üzletemberként nagy vagyonra tett szert.

Megvette a Westliche Postot majd a St. Louis Dispatch-t és St. Louis Post-Dispatch néven összeolvasztotta őket. E lapnál fejlesztette ki Pulitzer azt a szerepet, amely hozzájárult későbbi sikereihez: a kisemberek bajnoka lett és nem idegenkedett a keményen populista megközelítésektől sem.

1883-ban, 36 évesen már gazdag ember volt. Ebben az évben vásárolta meg a New York World című újságot, amely keze alatt az amerikai sajtó történetének egyik legjelentősebb, hatszázezres példányszámú lapjává vált. A szenzációhajhászás felől egyre inkább afelé mozdultak el, hogy a korrupciót és a gazdasági visszaéléseket feltárják.

Pulitzer 1904 májusában, egy újságíróiskola felállítását támogató írásában a következőképpen fogalmazta meg hitvallását: „Köztársaságunk és a sajtó együtt emelkedik fel, vagy bukik el. Az ügyes, érdek nélküli, közszolgálati szellemű sajtó, amely képzett intelligenciával tudja, mi a helyes és bátor azt megcselekedni is, képes megőrizni azt a közerényt, amely nélkül a nép kormányzata hamisság és utánzás. A cinikus, zsoldoslelkű, demagóg sajtó idővel ugyanolyan alantas népet teremt, mint amilyen ő maga. A hatalom a Köztársaság jövőjének építésére az újságírók eljövendő nemzedékeinek kezében lesz."[1]

Joseph Pulitzer

(Kép forrása: http://shs.umsystem.edu/historicmissourians/name/p/pulitzer)


[1] Journality.hu: Joseph Pulitzer. http://www.journality.hu/Joseph-Pulitzer/39/359/0