Skip navigation

IV.3.3. A magyar filmhíradó

Az első magyar filmhíradók 1896-ban készültek a Millenniumi Ünnepségek során. A rendszeres filmhíradók vetítése 1913-tól indul a mozikban. 1949 után már csak egyetlen állami vállalat készíthetett hivatalos filmhíradót – kifejezetten propaganda célra.

A magyar televíziózás kísérleti adásai 1957-től indultak el, de sokáig az állandó tévéműsorok sem csökkentették a filmhíradó fontosságát. Nem csak politikai témák jelentek meg bennük, a kor mindennapi életét, szokásait is jól mutatják. Ilyen például a Kánikula 1963 júliusában - Magyar Filmhíradó 1963/30.

A filmek vetítése előtt még a nyolcvanas években is rendszeresen lehetett látni a - hét fontos politikai eseményeiről beszámoló, 10 perces - filmhíradót a mozikban. Ezek már színesben készültek, szókimondóbbak, kevésbé cenzúrázottak voltak és új, modernebb főcímmel kezdődtek, amiben a Hector Berlioz által meghangszerelt Rákóczi-induló helyett már Lerch István zenéje szólt. (A klasszikus filmhíradók főcímzenéjének választott Rákóczi-induló tréfás diák átiratát, a vak pali, vak pali mindent lát kezdetű versikét generációk énekelték.) Ám ekkor a napi három adással is jelentkező TV Híradó már átvette a nézettségét. A magyar filmhíradó csak 1991-ben szűnt meg végleg, helyét azóta reklámokkal töltik ki.