Skip navigation

IV.1.4. A fényképezés eljárásának fejlődése

A következő évtizedekben megindult a képrögzítési eljárások rohamos fejlődése.

Az expozíciós idő folyamatosan rövidült. Fejlődött a fényképezőgépek váza, tökéletesedtek az objektívek. Ennek ellenére a fényképezés még sokáig kevesek által űzött szakmának, illetve a tehetősek szórakozásának számított.

1887-ben megjelent a celluloid film, majd megnyíltak az első előhívólaborok. Ezzel a fotográfia köznapivá és szinte bárki számára elérhetővé vált. E húzásával az Eastman Kodak Company több, mint egy évszázadra a fotóipar egyeduralkodójává vált.

Noha az első színes képet az angol fizikus, James Maxwell készítette még 1861-ben, az 1910-es évekig ritkaságszámba mentek; az ilyenek többsége eredetileg fekete-fehér kép volt, melyet kézzel színeztek, utólag. Az első színesfilmet 1907-ben hozta forgalomba a Kodak, mely az autokróm eljárásra épült, 1935-ben pedig piacra dobta a Kodachrome-ot.

Közben megindult az addig roppant változatos képméretek sztenderdizálása. A film- és fényképezőgépgyártók a Kodak méreteikre gyártották eszközeik, filmjeik többségét. Ezzel párhuzamban más cégek is próbálkoztak saját sztenderdek felállításával, több-kevesebb sikerrel.

A Leica 1925-ben forgalomba hozta a 35 mm-es filmet, ami mind a mai napig az „alapfilm”, azaz a legelterjedtebb filmméret mind fényképezésben, mind filmezésben.

A Polaroid Corporation 1947-ben bemutatta 18×24 cm-es kameráját, amelyből a kattintás után azonnal kijött a kép.  1963-tól forgalomba került a színes polaroid-film.

Nikon Corporation 1959-ben forgalomba hozta a Nikon F nevű kameráját, amivel bevezette az F bajonettet, mint sztenderd kapcsolódási módot a fényképezőgépváz és a különböző optikák között, így egy adott objektívet különböző Nikon gépeken is használni lehetett. Az ötlet olyan sikeresnek bizonyult, hogy rövid idő alatt számos fényképezőgép- és objektívgyártó cég is F bajonettel kapcsolta össze gépét és objektívjeit, egyúttal megteremtve a márkák ötvözésének lehetőségét.

Szintén 1959-ben került forgalomba az első teljesen automata fényképezőgép, az Agfa Optima.