Skip navigation

V.1.3. A rádiózás megindulása

Az első rádióműsort 1914-ben sugározták a belgiumi Lackenben. Az első kereskedelmi rádióadó, a KDKA pedig 1920-ban, a Pennsylvania állambeli Pittsburgh-ben kezdte meg működését. 1922-ben megalakult a British Broadcasting Co. Ltd. (BBC)

Az első rendszeres rádióadások elindítását követően világszerte megkezdődött a készülékek ipari szintű előállítása. Ezek a háztartások fontos bútordarabjaivá váltak. A televíziók és egyéb, műsorszolgáltatás vételére alkalmas készülékek miatt mára csökkent a rádió népszerűsége, de még mindig méltán emlegethetjük a 20. század egyik legnagyobb találmányaként.

Érdekesség: A rádiózás kezdetén, a hangjátékok történetében megdöbbentő esemény volt, amikor Orson Welles Világok harca (The War of the Worlds) című 1938-as rádiójátéka, − amelyet H. G. Wells novellája alapján készített − pánikhangulatot váltott ki az emberek körében, a nézők ugyanis nem tudták elkülöníteni a fikciót a valóságtól.

A rádióhallgatás új életérzést hozott, amelyet jól érzékeltet Kosztolányi Dezső: „Barna mahagónidoboz, bűvös szekrény, ékszertartó, zengő kalit, kincseskamra, néha lomtára, papírkosára, szemetesládája, sőt köpőcsészéje mindenféle hangnak, mely a föld és ég között lármáz. Fogom vele az egész világot. Rádióm azonban még hatalmasabb. Az engem fog, aki szintén egy világ vagyok, fog és nem ereszt.”[1][1] Kosztolányi Dezső: Szavak a rádióról és a távolbalátásról (részlet) http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_magyar_radiozas_napja