Skip navigation

III.1.5. Az első nyomtatott újságok külföldön

Az alábbiakban tekintsünk át néhány példát a nyomtatott újságok történetének kezdeteiről! A világ legrégebbi újságjának címéért több lap is versenybe szállhat.

Notizie scritte: Velencében jelent meg 1566-ban. A Notizie scritte ­kifejezés jelentése: írott jegyzetek. A lapért későbbi története folyamán a gazeta nevű firenzei pénzzel lehetett fizetni. Az újságlevelek nyilvános felolvasása vállalkozási tevékenységgé vált, és a városi kikiáltót szintén egy gazeta lefizetése ellenében lehetett meghallgatni. Így a gazeta/gazzetta később Olaszországban a hírlapok egyik kedvelt elnevezése lett. (Pl. La Gazzetta di Modena)

Relation: Az első, rendszeresen kiadott, hírlapszerű nyomtatvány 1605-ben jelent meg első ízben, német nyelven, Strassburgban. A relation szó jelentése: kapcsolat. Kiadója Johann Carolus volt. Ezzel megszületett az első, mai értelemben vett újság, amelyet Németországban, Angliában, Svájcban tucatjával követett a többi.

The Times: Ma is létező konzervatív brit napilap. Alapítója John Walter, aki 1785-ben The Daily Universal Register néven jelentette meg a lap első számát, de 3 évvel később megváltoztatta The Timesra. 1814-től gőzhajtású gyorsnyomdagépen nyomtatták, így lehetővé vált az óránként 1100 példányszám nyomtatása, amellyel sajtó-nagyhatalommá váltak.

Az újságok rohamos fejlődése és szaporodása 1830 után indult meg, ekkor keletkezett pl. a máig megjelenő Kölnische Zeitung. 1848 újabb nagy lendületet adott, a távíró és a vasutak által gyorsított postaforgalom megkönnyítette a hírek, azaz hírlapok közönséghez jutását.

Az amerikai újságírás 1704-ben indult és gyökeresen eltér az angoltól, a szenzációhajhász, reklámízű cikkekkel teszik eladhatóbbá a lapokat. Nagy múltú meghatározó napilap és média hatalom az 1851-ben alapított The New York Times.