Skip navigation

IX.2.4. A korhatár-besorolás

A korhatár-besorolás egy olyan piktogramos és szöveges jelzésű osztályozási rendszer, amely filmeket, sorozatokat, televíziós vagy rádiós műsorokat sorol be tartalmuk szerint különféle csoportokba. A besorolás célja a szülők és nevelők jobb tájékoztatása a gyermekek és fiatalok szellemi fejlődésére veszélyes vagy káros tartalmakról. A különféle kategóriákba eső produkciók nyilvánosságát hatóságilag korlátozza a gyermekek és fiatalok védelme érdekében.

 

a) A besorolás megállapítása Magyarországon mozifilmek esetén:

Korábban: a 2004. évi II. törvény (Filmtörvény) alapján 2011-ig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmiroda hatósági eljárás keretében döntött a besorolási kategóriáról a Korhatár Bizottság javaslata alapján.

Ma: A Médiatörvény alapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) dönt a besorolásról.

A filmforgalmazók kötelesek minden filmjük egy példányát legalább 30 nappal a bemutató előtt benyújtani az NMHH-hoz.

Korhatárkarikák: Valamennyi besorolt tartalomra ugyanaz a magyarázat érvényes, mint a televíziókban, időpont-korlátozás azonban nincs. A filmek vetítése előtti előzeteseknek ugyanabba, vagy alacsonyabb kategóriába kell tartoznia, mint az előzetesek után megtekintendő film.

I. kategória                Korhatár nélkül megtekinthető.
II. kategória               Hat éven aluliak számára nem ajánlott. 
III. kategória              Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott. 
IV. kategória              Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott. 
V. kategória               Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott. 
VI. kategória              Kizárólag felnőttek számára ajánlott.

 

b) A besorolás megállapítása televízióműsorok esetén:

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a televíziós műsorokat csak külön díj ellenében, 15 napon belül sorolja be. Ezért alapvetően a csatornák sorolják be tartalmaikat. Azonban a hatóság ellenőrizheti, hogy helyes volt-e a besorolás. Ha egy műsor a médiahatóság szerint pl. "Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott." (IV. kategória), de a csatorna mégis alacsonyabb kategóriába sorolja be, bírságra számíthat. Súlyos esetben még a képernyőt is lesötétíthetik egy ideig. (A rekordot az RTL Klub tartja, ahol 12 órán keresztül, déltől éjfélig volt fekete a képernyő, a büntetésről tájékoztató felirattal). A magyar médiatörvény 6, 12, 16 és 18 éves korhatárokat állapít meg. Adnak továbbá AP-s és 15-ös besorolású műsorszámokat is, de ezeket csak azok a magyar nyelvű csatornák használják, amelyek Romániában bejegyzett székhelyük miatt a román médiahatóság alá tartoznak.

Korhatárkarikák:

Gyerekbarát program

 • A műsorszám gyermekbarát program. Ezzel a korhatárral arra hívják fel a figyelmet, hogy a műsort kiskorúaknak készítették.
 • Időpont-korlátozás: Bármikor közzétehető.
 • Jelölés: Egy zöld, mosolygó kisfiút ábrázoló piktogrammal jelölhető, de nem kötelező.

I. kategória (KN)

 • A műsorszám korhatár nélkül megtekinthető. Ezek a műsorok többnyire az általános nagyközönséghez szólnak, de a műsorszolgáltatónak abból kell kiindulnia, hogy a 12 éven aluli gyermekek is a nézőközönség részét képezhetik.
 • Időpont-korlátozás: Bármikor közzétehető.
 • Jelölés: Nem kell jelölni.

II. kategória (6)

 • A műsorszám megtekintése 6 éven aluliak számára nem ajánlott. Olyan műsorszám, amely hat éven aluli nézőben félelmet kelthet, félreértést generálhat.
 • Időpont-korlátozás: Piktogrammal nem jelölt műsorok között nem tehető közzé, egyébként bármikor közzétehető.
 • Jelölés: A műsorszám előtt a minősítést szóban és írásban közölni kell, valamint a 6-os piktogramot a képernyő jobb, vagy bal alsó sarkában meg kell jeleníteni.

III. kategória (12)

 • A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott. Olyan műsorszám, amely tizenkét éven aluli nézőben félelmet kelthet, illetve amelyet koránál fogva nem érthet meg vagy félreérthet.
 • Időpont-korlátozás: Piktogrammal nem jelölt műsorok között nem tehető közzé, egyébként bármikor közzétehető.
 • Jelölés: A műsorszám előtt a minősítést szóban és írásban közölni kell, valamint a 12-es piktogramot a képernyő valamelyik sarkában meg kell jeleníteni.

IV. kategória (16)

 • A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott. Olyan műsorszám, amely alkalmas a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy közvetett módon utal erőszakra, illetve szexualitásra, vagy témájának meghatározó eleme az erőszakos módon megoldott konfliktus.
 • Időpont-korlátozás: Csak 21.00 és 05.00 óra között tehető közzé.
 • Jelölés: A műsorszám előtt a minősítést szóban és írásban közölni kell, valamint a 16-os piktogramot a képernyő valamelyik sarkában meg kell jeleníteni.

V. kategória (18)

 • A műsorszám megtekintése 18 éven aluliak számára nem ajánlott. Olyan műsorszám, amely alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása.
 • Időpont-korlátozás: Csak 22.00 és 05.00 óra között tehető közzé.
 • Jelölés: A műsorszám előtt a minősítést szóban és írásban közölni kell, valamint a 18-as piktogramot a képernyő valamelyik sarkában meg kell jeleníteni.

VI. kategória (Abszolút tilalom)

 • Az ebbe a kategóriába sorolt műsorokat egyáltalán nem lehet leadni, mivel alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyosan kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlan erőszakot tartalmaznak.