Skip navigation

V.1.4. Hírek a rádióból

Hamar kiderült, hogy a rádiónak hatalmas előnye van a hírközlés terén az újsághoz képest: gyorsan, szinte azonnal be tudták mondani a fontos híreket. A később megjelenő televízióval szemben is megmaradt ez az előny, hiszen a rádiósoknak nem kell képeket készíteniük a híranyagokhoz. A rádiós hírek elkészítése viszonylag olcsó: nincs nyomdaköltség, nem kell kamerákra, vágópultokra költeni. Ha adott a rádióállomás és az alapinfrastruktúra, akkor nincsenek további jelentős költségek. Ez a regionális és helyi tájékozódás szempontjából is fontos.

A rádió hátránya a televízióval szemben a vizuális információ hiánya. Nincs kép, amely sokszor magáért beszél. A rádió esetében a hallgató csak hangot hall, nehezebb felkelteni és ébren tartani a figyelmét, mint a képekkel. Viszont a képpel alátámasztott hír hátránya, hogy több figyelmet von el, nagyobb koncentrációt igényel, mint ha csak hang van. Rádióhallgatás közben a szemünket nem foglalja le semmi, tudunk közben dolgozni.

Dr. Herman József és Mester Mónika szerint éppen ezért: "a rádióban tömören, lényegre törően, élvezhetően, figyelemfelkeltő módon kell fogalmazni, az élő nyelv követelményeit szem előtt tartva. A hallgató gyorsan és keményen ítél: ha nem hallja, nem élvezi, nem érti mindazt, ami elhangzik, akkor ki- vagy átkapcsol."[1]

Az élő szó a hírek megfogalmazásának kisebb nyelvtani, stilisztikai hibáit is „elbírja”, míg az írott sajtóban körültekintőbben kell fogalmazni. A rádiózásban gyakran emlegetett szabály: „KISS” vagyis Keep it simple, stupid! – légy egyszerű, te buta![1] Dr. Herman József – Mester Mónika: A rádiós hírszerkesztés alapjai. In: Médiakutató 2001/3. szám.